Deset po Deset

Banner

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Projekt „10 po 10 minuta za zdravlje“ obuhvaća 15 kratkih edukativnih filmova o unapređenju
zdravlja i prevenciji bolesti.

Edukativni filmovi o unapređenju zdravlja i prevenciji bolesti

2 grupe filmova:

Dvojite oko važnosti utjecaja stila života na zdravlje?

Što liječnici specijalisti kažu o tome?

Svjesni ste da morate krenuti u zdrave promjene?

Koje su medicinske preporuke?
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image
https://ostanimozdravi.hr/desetpodeset/wp-content/uploads/2021/10/floating_image_home_01-02.png
uzmite vremena
https://ostanimozdravi.hr/desetpodeset/wp-content/uploads/2021/10/floating_image_home_01-01.png

Uzmite si malo vremena i razmislite činite li sve što možete da ostanete zdravi

80% današnjih najčešćih kroničnih nezaraznih bolesti se može spriječiti. To potvrđuju znanstvena istraživanja, potvrđuju liječnici koji su život posvetili borbi s bolešću, potvrđuju pojedinci sa svojim iskustvima.

Propustit ćete priliku da pokušate izbjeći put u bolest? Još uvijek mislite da to nije povezano? Mislite da je cijena prevelika? Ne želite se odricati komfora modernog života?

Mnogi koji su ustrajali u promjenama kažu da i zdravi život može značiti komfor. Krenite u promjene postepeno, ne postavljajte si odmah previsoke ciljeve, prvi uspjesi će Vas ohrabriti za dalje. Upoznajte se sa zdravim opcijama i birajte one koje Vama pašu.

Dakle, važan je Vaš stav i Vaša odluka. Ako je zdravlje Vaš prvi prioritet, zaslužuje malo Vašeg vremena svakog dana.
Kada krenete u zdrave promjene, nagrada je neprocjenjiva, jer zdravlje je neprocjenjivo!
Naša je misija da Vas pokrenemo u tom smjeru.

Liječnici kao podrška

Upravo su liječnici, koji u svom svakodnevnom radu dijagnosticiraju i liječe bolesti, najpozvaniji da upozoravaju na važnost čuvanja zdravlja i sprečavanja bolesti. U preopterećenom zdravstvenom sustavu malo je prostora za značajniji preventivni rad. Kroz ovaj Projekt smo uključili liječnike različitih specijalnosti u razgovor o primarnoj prevenciji, dakle, o životnim navikama kao izvoru nastanka bolesti. Svi se oni slažu oko toga da bi svaki pojedinac odabirom svog životnog stila trebao iskoristiti vlastite potencijale zdravlja i umanjiti rizike za nastanak današnjih najčešćih civilizacijskih bolesti.

Poslušajte što specijalisti različitih profila imaju reći na tu temu

https://ostanimozdravi.hr/desetpodeset/wp-content/uploads/2021/10/floating_image_home_01-02.png
podrska
https://ostanimozdravi.hr/desetpodeset/wp-content/uploads/2021/10/floating_image_home_01-01.png
bt_bb_section_top_section_coverage_image

Životne navike koje vode u bolest

Provjerite svoj životni stil i vidite gdje ima prostora za popravak u cilju očuvanja zdravlja i prevencije bolesti. Krenimo od glavnih 6.
  • Pušenje
  • Konzumacija alkohola
  • Neadekvatna prehrana
  • Nedostatna aktivnost
  • Izloženost stresu
  • Nedostatan san
Pušenje

Ovisnost o duhanu se smatra najznačajnijim preventabilnim čimbenikom za prijevremenu bolest i smrt. Pušenje oštećuje sve organske sustave u organizmu i povećava rizik za više od trideset bolesti. Smatra se da skraćuje život u prosjeku za deset godina.
Sve su to današnji stavovi znanosti na osnovi istraživanja i kliničkog iskustva.
Ako ste pušač, vjerojatno ste barem donekle svjesni ovih podataka i vjerojatno ste barem jednom do sada razmišljali o prestanku. Prestati pušiti nije lako. Iskustva pokazuju da je uz stručnu pomoć ipak lakše pa smo snimili kratki filmić o školama nepušenja, nastalim upravo s ciljem pomoći u odvikavanju od snažne duhanske ovisnosti.

smoking
Pretjerana konzumacija alkohola

Pretjerano pijenje alkohola je, uz pušenje i pretilost, među tri vodeća preventabilna rizična faktora za razvoj bolesti. Ono predstavlja rizik za nastanak brojnih kroničnih bolesti te je dokazano povezano s nastankom nekih malignih bolesti kao što su: rak dojke, jetre, debelog crijeva, ždrijela, grkljana, jednjaka, želuca, gušterače. Kada se pita liječnike koji se bave rakom, preporučit će ne pijenje alkohola, a ako se već pije, onda će preporučiti da se količina ograniči na maksimalno jedno piće za žene i dva pića za muškarce dnevno. Pri čemu se jedno piće odnosi na:

–              Malo pivo

–              1,5 dcl vina

–              0,04 žestokog pića

Druge specijalnosti, poput recimo kardiologa, čak će i preporučit čašu crnog vina na dan, ali samo ako se na toj količini možete zadržati😊.

Europska regija ima najveću razinu konzumacije alkohola među svim regijama koje pokriva Svjetska zdravstvena organizacija pa su u tijeku i u planu brojne aktivnosti kojima se planira informirati populaciju o rizicima za zdravlje, smanjiti potražnju te poduzeti intervencije zdravstvene službe za rano prepoznavanje rizika i pravovremeno liječenje svih posljedica pretjeranog pijenja alkohola.

alkohol
Neadekvatna prehrana

Kada se govori o prehrani kao podlozi najčešćih kroničnih nezaraznih bolesti, onda se uglavnom navodi tzv. zapadnjačka prehrana. Što se pod time misli? Prvenstveno se misli na hranu koja je visoko procesuirana (znači industrijska, gotova hrana koja je višestruko prerađena s brojnim umjetnim dodatcima-koja je u zapadnom svijetu postala popularna da bi se ubrzala konzumacija, utažila glad i brzinski dobila energija, ne troši se vrijeme na pripremu hrane). S takvom prehranom se doduše dobiju takve brzinske “prazne kalorije” ali, ono drugo bitno što od hrane očekujemo, a to je njena nutritivna vrijednost, dakle razne bioaktivne supstance koje osiguravaju dobro funkcioniranje svih naših organa i organskih sustava, je kod ovakve prehrane nažalost nedostatna.

Kao primjer za zdravlje najpovoljnijeg tipa prehrane, svi se medicinski stručnjaci slažu da bi to bila mediteranska prehrana. Pogledajte filmić koji govori o osobitostima ovakve prehrane te drugi koji potiče na pripremu svježih obroka.

fast food
Nedostatna tjelesna aktivnost

Danas imamo već ogromnu količinu znanstvenih dokaza o tome da su u ovo moderno doba najzastupljenije kronične nezarazne bolesti (poput šećerne bolesti, povišenog krvnog tlaka i svih njegovih posljedica, moždanog ili srčanog udara i sl…) povezane s modernim načinom života. Jedna od glavnih osobina takvog modernog načina života koja vodi u bolest, jest nedostatna tjelesna aktivnost.

Snimili smo filmić o tipovima tjelesne aktivnosti i preporučenim tjednim količinama kojima možete štiti zdravlje.

nedovoljna aktivnost
Izloženost dugotrajnom nekontroliranom stresu

Stres na naše tijelo može djelovati pozitivno i negativno. Povoljni učinci stresa omogućavaju preživljavanje i osigurali su očuvanje naše vrste. No, u slučaju intenzivnog stresa ili produljene izloženosti stresu bez faza oporavka, on može biti podloga za nastanak brojnih bolesti.

Stoga je za svakoga bitno da prepozna negativne učinke dugotrajnog stresa na svoje tijelo pa da se, u situaciji kada ga ne može izbjeći; nauči nositi se s njime i time umanji te negativne učinke. Postoje različiti programi nošenja sa stresom i bilo bi korisno da svatko svlada neku od tih tehnika (progresivna mišićna relaksacija, mindfulness, autogeni trening). Ono što još koristi u borbi sa stresom su i promjene životnog stila koje uključuju vježbanje, tjelesnu aktivnost u prirodi, zdravu prehrana, dostatno spavanje… Kako svaki pojedinac ima svoj vlastiti način odgovora na stres tako će i odabir metode upravljanja stresom biti individualno prilagođen.

stres
Nedostatan san

Tek u posljednje vrijeme sve više istraživanja ukazuje na važnost spavanja za zdravlje ljudi. Dokazano je da uskraćivanje sna može imati različite negativne učinke na zdravlje. Količina preporučenog noćnog sna ovisi o dobi. Za odrasle preporučena količina noćnog sna je 7 do 8 sati. Pogledajte kratki edukativni film o toj temi.

insomnia

Preventivno vježbanje

Vježbanje je još jedna zdrava životna navika koja može spriječiti mnoge probleme s kralježnicom i zglobovima.
Nedostatak vremena za vježbanje možete prevazići live online vježbanjem kod kuće.
Dr. Daniela Vukšić-Hršak vodi online preventivno vježbanje putem MS Teams platforme svaki utorak i petak od 20.30 do 21.30h. Snimke vježbanja svi dobiju na raspolaganje za situaciju da Vam live termin ne odgovara.
Priključite se na 4 besplatna termina vježbanja, nakon kojih možete odlučiti da li je to rješenje za Vašu zdravu vježbačku rutinu.

Ukoliko Vam bude odgovaralo, vježbanje se plaća članarinom Udruzi u mjesečnom iznosu od 27 eur.

https://ostanimozdravi.hr/desetpodeset/wp-content/uploads/2021/10/floating_image_home_01-02.png
https://ostanimozdravi.hr/desetpodeset/wp-content/uploads/2023/05/Slika-bolja-scaled.jpg
https://ostanimozdravi.hr/desetpodeset/wp-content/uploads/2021/10/floating_image_home_01-01.png
bt_bb_section_top_section_coverage_image
Svjetska zdravstvena organizacija izvještava da su današnje najčešće kronične nezarazne bolesti sprječive u oko 80% slučajeva (srčane bolesti, moždani udar, dijabetes tipa2, trećina karcinoma…) i to upravo promjenama zdravstvenog ponašanja ljudi, prvenstveno promjenama prehrambenih navika, povećanom tjelesnom aktivnošću i izbjegavanjem rizičnih ponašanja. (https://www.who.int/health-topics/noncommunicable-diseases#tab=tab_1). Promjenama životnog stila može se spriječiti, liječiti i preokrenuti napredovanje kroničnih nezaraznih bolesti rješavanjem samih njihovih osnovnih uzroka.
WHO - World Health Organization
bt_bb_section_top_section_coverage_image