loader image
Skip to content

Prevencija križobolje

Europski socijalni fond, Operativni program: Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. financira provedbu projekta Prevencija križobolje.

Europska Unija

Europska Unija

Zajedno do fondova EU

Strukturni fondovi

www.strukturnifondovi.hr

#ostanimozdravi

Udruga za poticanje zdravih životnih navika

Europska Unija

Zajedno do fondova EU

Strukturni fondovi

www.strukturnifondovi.hr

Učinkoviti ljudski potencijali

www.esf.hr

#ostanimozdravi

Udruga za poticanje zdravih životnih navika

Križobolja

Gotovo svatko nekad u životu doživi epizodu križobolje. Najčešće (u 85-90% slučajeva) radi se o mehaničkoj ili nespecifičnoj križobolji koja je samoograničavajuća i ima dobru prognozu. No, problem je što se takve epizode bolnih leđa često vraćaju te na taj način značajno smanjuju kvalitetu života. Također, ukoliko po pitanju recidiva križobolje ništa ne poduzimamo, ona može preći u kronično stanje.

Preventiva

Dobra je vijest da je puno znanstvenih istraživanja a i iskustava pokazalo da se na pojavu recidiva križobolje i sprečavanje njenog prelaska u kronično stanje, može utjecati. Najbolji preventivni učinak ima vježbanje u kombinaciji s edukacijom, kako bi se osobu s križoboljom potaklo na aktivan stav spram svojih leđa i poučilo što promijeniti u svom životu da se učestalost križobolje smanji.

Udruga za poticanje zdravih životnih navika #ostanimozdravi već se nekoliko godina bavi prevencijom križobolje kroz organiziranje tečajeva, koji su sadržajno i metodološki usklađeni s Novom njemačkom školom leđa, i čija je osnova upravo vježbanje s edukacijom.

Tečajevi i radionice

Projektom Prevencija križobolje Europski socijalni fond financira održavanje tečajeva Škola zdravih leđa. Tečajevi će biti organizirani u trajanju od 8 x 60 min. u malim grupama do 10 polaznika. Prvi tečajevi startaju u veljači 2021. godine. U slučaju restriktivne epidemiološke situacije, tečajevi će se privremeno održavati preko zoom aplikacije.

Istovremeno u sklopu Projekta organizirat će se jednokratne radionice za radno mjesto u trajanju od 90 minuta sa savjetima kako izbjeći negativne posljedice radnih uvjeta na kralježnicu te kako vježbati na radnom mjestu.

Tečajevi i radionice su namijenjeni osobito:

O udruzi

Udruga za poticanje zdravih životnih navika #ostanimozdravi već se nekoliko godina bavi prevencijom križobolje kroz organiziranje tečajeva Škola zdravih leđa, koji su upravo vježbanje kombinirano s edukacijom, tijekom kojih polaznici dobiju sve relevantne informacije o tome kako vlastitim postupcima smanjiti vjerojatnost pojave bolnih leđa i kako na duge staze spriječiti prelazak križobolje u kronično stanje. Tečajevi su sadržajno i metodološki usklađeni s novom njemačkom školom leđa, čiju licencu predsjednica Udruge i voditeljica Projekta posjeduje.

Play Video